Dubbele finaliteit: architectuur en interieur (5-6)Voor wie is deze studierichting?

Je wordt enthousiast van je kamer opnieuw in te richten of nieuwe meubeltjes te kopen. Je hebt oog voor vorm, kleur, inrichting en technische kennis schrikt je niet af, integendeel, je vindt het wel interessant te ontdekken hoe de dingen in elkaar zitten. Je hebt naast je creatieve interesse ook interesse in een brede algemene opleiding.


Wat leer je in deze studierichting?

De richting Architectuur en Interieur biedt een programma dat zowel creativiteit als technische vaardigheden ontwikkelt. Je ontdekt gaandeweg de kunst van design, architectuur en het creëren van functionele, esthetisch aantrekkelijke en inspirerende ruimtes.

Via praktische ontwerpoefeningen leer je de basisprincipes van ruimtelijk ontwerp, ruimtelijke organisatie en esthetiek om zo je eigen visie tot leven te brengen. Je leert omgaan met kleuren en hoe je deze effectief kunt gebruiken om sfeer en emotie in een ruimte te creëren of verkent materialen zoals stoffen, hout, metaal en kunststoffen, en hoe ze gebruikt kunnen worden in interieurontwerp. Je leert meubels selecteren of ontwerpen en leert over verschillende stijlen, ergonomie en schaalverhoudingen.

Je gaat ook aan de slag met architectuur en verwerft zo basiskennis over bouwmaterialen, constructiemethoden en bouwvoorschriften en leert structuren, bouwsystemen en duurzame bouwpraktijken te begrijpen.

Van schetsen, moodboards, technische tekeningen, maquettes tot digitale visualisaties, je zult leren hoe je je ideeën effectief kunt communiceren en presenteren.

Kortom, de richting architectuur en Interieur is een boeiende reis waarin je de kunst van het creëren van functionele, esthetische en inspirerende ruimtes zult ontdekken.


Wat kan je doen na de studierichting Architectuur en Interieur?

De studierichting Architectuur en interieur biedt een combinatie van theoretische kennis en praktische vaardigheden die je voorbereiden op verdere studies binnen de architectuur- en/of designindustrie, waaronder interieurvormgeving, meubelontwerp industrieel productdesign, bouwkunde, built environment, toegepaste architectuur, en meer.

Deze opleiding leidt bovendien tot de beroepskwalificatie Assistent architecturaal vormgever.