Arbeidsmarkt: plant-, dier- en milieu (3-4)Opleiding

Het spreekwoord 'al doende leert men' vat deze opleiding goed samen.

In de tweede graad krijgen alle leerlingen die voor deze richting kiezen een brede basis landen tuinbouw waardoor ze kunnen proeven van alle sectoren. Hierdoor kunnen ze later in de 3de graad een betere studiekeuze maken. In de vakken plant, dier en project worden specifieke vaardigheden aangeleerd, steeds met de nodige aandacht voor het milieu. Het is een ideale richting als je geïnteresseerd bent in planten, dieren en graag werkt met je handen!

Wil je alles weten over het juist verzorgen, hanteren en voederen van verschillende dieren? Ben je liever bezig met het kweken, verzorgen en telen van groenten en planten? Doe je liever aanplant, onderhoud en aanleg van tuinen? Of ben je creatief en is bloemschikken meer iets voor je?


Vervolgopleiding

De vervolgopleiding in de derde graad op onze school zijn Plant en Milieu of Groenbeheer en -Aanleg. Dit zijn zeer praktische opleidingen met projectweken, stage en praktijkdagen die naadloos aansluiten op de tweede graad. Hier worden de volgende vragen uitgediept: hoe maak ik mijn tuinbouwbedrijf optimaal rendabel? Welke zijn de meest moderne teeltmethodes? Hoe gebruik en onderhoud ik machines en gereedschappen? Hoe onderhoud en leg ik een tuin aan?

Ben je praktisch aangelegd, beschik je over voldoende zelfstandigheid en maturiteit, dan past leren op school en leren op de werkvloer misschien beter bij je persoonlijkheid. Kies dan één van de duaal opleidingen: Dier en Milieu, Groenaanleg en -Beheer, Groendecoratie of Plant en Milieu.


Tewerkstelling

Na het positief doorlopen van een richting uit te arbeidsmarkt finaliteit kan je dadelijk gaan werken bij een zelfstandige of instantie die in het verlengde ligt van je gevolgde studieloopbaan. Voor de richting Plant en Milieu kan dit gaan van plantenkwekerijen, proefstations tot toeleveringsbedrijven. Voor de richting Tuinaanleg en -Beheer kan dit zijn bij een tuinaannemer, tuinaanlegger of bij openbare groendiensten.
Je kan ook een zevende specialisatiejaar volgen of een ondernemingsopleiding starten.